Turta dulce
Dacă ți-e poftă de un desert care te va îmbia cu un miros dulceag de scorțișoară, gust bogat și aromă parfumată de cuișoare atunci turta dulce este ceea ce cauți. Un desert potrivit pentru perioada sărbătorilor de iarnă, turta dulce cu miere nu doar că se prepară ușor, ci se și menține proaspătă pentru multe zile. Astfel poți pregăti din timp turta dulce glazurata și să te bucuri împreună cu cei dragi de ceva dulce de Crăciun fără a-ți aglomera zilele din ajun.
Ingrediente
1kg făină
5 ouă
500 grame zahăr
500 ml ulei
4 linguri miere de albină
1 lingură de cuișoare măcinate
1 lingură de scorțișoară
1 lingură rasă de bicarbonat
10 linguri zahăr praf
Puțină zeamă de lămâie
Mod de preparare
Cele 5 ouă se separă și 2 dintre albușuri se lasă separat. Gălbenușurile și 3 albușuri se amestecă bine cu 500 grame de zahăr. Apoi se adaugă 500 ml de ulei, 4 linguri de miere de albină, scorțișoara, cuișoarele, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie și 100 grame de făină. Se mixează totul bine și se lasă să stea 10 ore.
După cele 10 ore se adaugă 900 grame de făină și se frământă bine aluatul. După care, din aluat se formează biluțe care se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se pun la copt. După ce se scot de la cuptor se ung cu glazura din cele două albușuri lăsate separat bătută cu puțină sare, 10 linguri de zahăr și puțină zeamă de lămâie. După ce au fost unse se lasă la răcit fără a fi așezate unele peste altele până când glazura nu s-a întărit.
Recomandări
Scorțișoara și cuișoarele se pot înlocui cu un mix de condimente pentru turtă dulce.
Se poate adăuga mai puțină făină dacă aluatul nu necesită cantitatea completă.
Turta dulce este perfectă pentru perioada sărbătorilor deoarece se păstrează proaspătă pentru o perioadă lungă de timp, devenind tot mai fragedă. Astfel, o poți oferi cadou și celor dragi și să împărtășești cu ei un desert plin de savoare al cărui parfum va aminti mereu de spiritul Crăciunului.
Poftă bună!